Rouwfotografie

Een begrafenis fotograferen dat doe je toch niet?

Een lange tijd was het ook zeker een taboe en het is nog niet overal ingeburgerd. Zal ook altijd een issue blijven wel of geen fotograaf. Men is er (nog) niet aan gewend om een fotograaf op een uitvaart te zien.

Het verliezen van een naaste is zwaar. Iemand verliezen doet pijn. Of het nu uw partner, uw kind, familielid of een vriend is. Een crematie of begrafenis wordt vaak beleefd in een roes. Door het verdriet sluit je je een beetje af. De dagen na het overlijden maar vooral op de dag van de uitvaart gaat er veel aan je voorbij. De warmte, aandacht en troost die de nabestaanden gegeven hebben zoals de bloemen, tekeningen, enz. Deze beelden vergeten we spijtig genoeg ook snel achteraf.

Een begrafenis laten fotograferen is een eerbetoon die de herdenking van de overledene in ere wil houden en de beleving van de rouwenden een plaats wil geven. De sereniteit van de ceremonie wordt nooit aangetast.
Tijdens de uitvaart blijft de fotograaf zoveel mogelijk op de achtergrond maar zal zeker de belangrijke plaatjes maken zoals vooraf uitvoerig met de cliënten besproken.

Foto’s vormen een blijvend waardevol aandenken aan het afscheid en het terugkijken van die foto’s helpt bij de verwerking van het verlies.